Een recent onderzoek, gepubliceerd in de Environmental Science and Technology door de American Chemical Society, onthulde het eerste bewijs dat microplastics aanwezig zijn in het menselijk hartweefsel. Dit schrijft The Plasticsoupfoundation, een organisatie die zich bezig houdt met bewustwording en kennis omtrent het gebruik van microplastics.
Wat zijn Microplastics?
Het vooraanstaande instituut TNO zegt hierover het volgende:
Microplastics in Cosmetica & Tandpasta
Microplastics, of ook wel microbeads, stammen uit de door mens gemaakte materialen. Ze zijn bewust in cosmetica toegevoegd om hun eigenschappen en de vaak lagere kostprijs dan het natuurlijke alternatief. Het TNO zegt dat in mogelijk duizenden verzorgingsproducten van over de hele wereld, minuscule korreltjes van plastic verwerkt zitten.
Onderzoek uit 2020 van Beat The Microbead toont aan dat in meer dan de helft van de gescande mondverzorgingsproducten, microplastics of sceptische microplastics zit. Waaronder ook veel bekende A-merken die je gewoon in je lokale supermarkt kunt kopen. Dit terwijl het effect van microplastics in het lichaam en de natuur nog verre van bekend is.
Risico's voor Mensen
Hoewel tandpasta over het algemeen uitgespuugd wordt, bestaat er bezorgdheid over mogelijke blootstelling via inslikken of absorptie in de bloedbaan. Onderzoek naar het effect van Microplastics is nog in volle gang, echter worden microplastics op allerlei plekken in het lichaam gevonden en is er nog veel onbekend over de lange termijn effecten. Wetende dat veel kinderen tandpasta vaak zo lekker vinden dat er wel eens wat doorgeslikt wordt, geeft dat geen fijn vooruitzicht.
Risico's voor de Natuur
Nadat je hopelijk de meeste tandpasta in de gootsteen uitspuugt, ontstaat het volgende probleem
-
Watervervuiling
Microplastics kunnen gemakkelijk door het riool in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze een aanzienlijke bron van vervuiling kunnen vormen. -
Schade aan het zee leven
Het is in het tv programma keuringsdienst van waarde al eens langsgekomen. Koop een vis op de markt en er is een kans dat er microplastics in zit. -
Lange Afbraaktijd
Plastic breekt zeer langzaam af, wat betekent dat deze deeltjes voor ontzettend lange tijd in het milieu aanwezig zijn en blijvende schade kunnen aanrichten.
Het laatste punt is misschien nog wel het meest verontrustend. We vervuilen ons lichaam en de natuur met microbeads, zonder dat we zicht hebben op de mogelijke afbraak en herstel daarvan.
Conclusie
Hoewel nog veel onderzoek nodig is naar de exacte impact van microplastics, is het duidelijk dat ze zowel een risico voor de menselijke gezondheid als voor het milieu vormen. Bewustwording en regulering spelen een cruciale rol in het aanpakken van dit probleem.
Wil je weten of jouw tandpasta Microplastic vrij is? Gebruik dan de gratis app van Beat The Microbead en stel jouw producten aan de test. We hebben de tandpasta's van Greenpaste alvast voor je gescand:
![Tandpasta Zonder Microplastics](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0427/5952/0412/files/Beat_the_microbeat_tandpasta_Greenpaste_geen_microplastics_480x480.jpg?v=1704490556)